In seizoen 3 van "Special Forces VIPS" komt de onrust en paniekaanvallen van Michael Boogerd aan bod. In een gesprek met de instructeurs legt hij de uitdagingen die hij ondervond na zijn wielercarrière uit. Zijn worstelingen hebben mij geraakt. De druk op zichzelf om altijd iets te moeten doen en het gevoel van nutteloosheid. Een strijd die ik zelf ook vaak voer.
Daarom wil ik in dit artikel dieper ingaan op deze ervaringen. Waarom moet je altijd iets doen? Harder werken is niet de sleutel tot ontspanning. Juist minder van jezelf verwachten en niet alles als een wedstrijd zien, dat levert rust. Ontdek tips en inzichten die je kunnen helpen meer innerlijke rust te vinden en trots te zijn op jezelf.
De strijd na zijn wielercarrière
Toen Michael Boogerd stopte met wielrennen, begon een nieuwe, onzichtbare wedstrijd. Een strijd niet tegen medesporters, maar tegen zichzelf. In seizoen 3 "Special Forces VIPS", deelt Michael openhartig zijn ervaringen over de onrust die zijn leven overnam na het beëindigen van zijn professionele sportcarrière. De instructeurs hadden een gesprek met Michael Over geen rust kunnen vinden. Hij vertelt over zijn paniekaanvallen, de constante angst om niet genoeg te zijn voor zijn gezin en het gevoel nutteloos te zijn.
Na het stoppen van zijn carrière voelde hij zich nutteloos. Nergens kon hij z’n drive meer kwijt en niks gaf hem nog voldoening. Daarop kwamen gedachten dat alles fout zou gaan. Deze gedachten zijn de oorzaak van zijn paniekaanvallen en constante gevoel van onrust. Hij vindt dat hij te weinig doet en kan nooit ontspanning vinden.
Daardoor heeft hij altijd het gevoel dat hij iets moet doen. Hij gaat hard in de tuin werken om te laten zien dat je hard moet werken om iets te bereiken in het leven. Het werk daar wordt een manier om te bewijzen dat hard werken essentieel is om iets in het leven te bereiken. Maar dit harde werken aan zichzelf en zijn omgeving biedt geen oplossing voor zijn innerlijke strijd.
Ook interessant: Heb jij een niet te plaatsen onrustig gevoel? Lees mijn tips!
Vriendelijk zijn voor jezelf
Tijdens het gesprek geeft instructeur Sander aan dat het sleutelwoord voor Michael ‘vriendelijkheid’ is. Vooral richting zichzelf. Deze vriendelijkheid kan een krachtig middel zijn tegen de strenge eisen die hij aan zichzelf stelt. Michael realiseert zich dat de continue zelfkritiek en de hoge eisen die hij stelt, niet bijdragen aan zijn geluk of rust. Minder streng zijn voor jezelf.
Voor jezelf zorgen is heel belangrijk en daar hoort (innerlijke) rust bij. Als je rust hebt en dat ook uitstraalt, ben je een veel leuker mens.
Lees ook: Zelfcompassie: minder stress en meer vertrouwen
Geen rust door harder je best te doen
Om meer rust te vinden, gaan veel mensen harder werken. Meer hun best doen. Maar waarom moet je altijd iets doen? Wat probeer je te bewijzen? Het zijn vragen die niet alleen Michael bezighouden, maar die universeel zijn in onze prestatiemaatschappij.
Het lijkt alsof stilstand hetzelfde is als achteruitgang. Michael worstelt met het idee dat hij altijd bezig moet zijn. Een tuin die perfect moet zijn, is een metafoor voor zijn leven; altijd aan het werk, altijd aan het verbeteren. Maar deze drang om constant iets te doen, om altijd productief te zijn, is precies wat hem tegenhoudt om echt te ontspannen.
Ontspanning komt wanneer je accepteert dat niet alles een doel moet hebben. Activiteiten zonder doel kunnen verrassend bevrijdend zijn.
Tips voor meer rust
Wil je meer (innerlijke) rust? Dan heb ik een paar tips voor je. Zie hieronder:
- Erken je gevoelens: Het is oké om je niet oké te voelen. Erkenning van je gevoelens is de eerste stap naar verandering.
- Zoek professionele hulp: Net zoals Michael hulp heeft gezocht bij een psycholoog, kan professionele hulp essentieel zijn om te leren omgaan met onrust en paniekaanvallen.
- Beoefen zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf. Herinner jezelf eraan dat je niet perfect hoeft te zijn en dat het oké is om fouten te maken.
- Ontspanning: Probeer bewust tijd in te plannen waarin je niets 'moet'. Of het nu gaat om een wandeling in de natuur of het luisteren naar je favoriete muziek, vind momenten om echt te ontspannen.
- Ontdek wie je bent: Net als Michael, die na zijn sportcarrière moest ontdekken wie hij was buiten de sport, kan het helpen om te reflecteren op wie je bent en wat je waarden zijn.
Voedingssupplementen tegen onrust
Voedingssupplementen kunnen je helpen om meer rust te ervaren. Ze zijn geen vervanger voor gezonde voeding, psychologische hulp of leefstijlaanpassingen, maar als je er (even) doorheen zit kunnen ze je wel goed helpen. Ze kunnen net wat hormonale tekorten in je lichaam aanvullen, waardoor je je prettiger kunt voelen.
Bekijk mijn aanbevolen supplementen
De volgende supplementen kunnen je helpen aan meer rust. Alle supplementen hieronder vind je op mijn supplementen adviespagina, die bereik via de link hierboven.
- Magnesium
- Omega 3
- Vitamine C
- Zink
- 5 HTP
- Ashwagandha
- Saffraan
- Valeriaan
- St. janskruid
- Passiebloem
- Lion’s mane
Wil je weten op wat voor manier deze supplementen helpen en wat ze in je lichaam doen? Bekijk dan zeker dit artikel: Wat kun je slikken tegen onrust?
Trots zijn op jezelf
Kun je trots zijn op jezelf? Trots op waar je staat? Trots op wat je hebt bereikt? Kun je gaan zitten, om je heen kijken en zeggen: "Ik ben goed bezig." Dat is de tip die de instructeurs aan Michael geven.
Het is een zeldzaam moment van zelferkenning dat vaak verloren gaat in het streven naar meer en beter. De les is duidelijk: minder van jezelf verwachten en het leven niet altijd als een wedstrijd zien. Soms is het goed genoeg. Soms hoeven we niet continu iets te bereiken.
Je doet jezelf een groot plezier als je stopt met het vechten tegen jezelf, hoe je de strenge zelfkritiek laat varen en hoe je kunt beginnen met het waarderen van je eigen inspanningen en prestaties.
Lees ook: Hoge eisen aan jezelf stellen: het gevaar en tips om je eisen te verlagen.
Stilstaan, ademhalen en jezelf waarderen
Michael Boogerd toont ons dat het vinden van rust binnenin essentieel is om een bevredigend en gelukkig leven te leiden. En rust vind je niet door meer te doen, maar door meer te accepteren — meer van het leven en meer van jezelf. Het leert ons dat soms, om echt vooruit te komen, we moeten leren stilstaan, ademhalen en onszelf waarderen.
Door vriendelijk te zijn voor jezelf en je innerlijke strijd te stoppen, kun je beginnen aan de reis naar echte ontspanning en innerlijke rust. Rust is niet iets wat je vindt, maar iets dat je creëert. Doe je voordeel met deze lessen van Michael. Dank je wel voor je openhartigheid in het programma! Ik heb er veel van geleerd.
Bronnen
Cover afbeelding: Micheal Boogerd in “Meer dan goud” over carrière en doping. (2022, 10 november). De EO. Link
Foto Michael Boogerd: X profiel van Michael Boogerd. Link