wat-is-de-helicobacter-pylori-bacterie-maagpijn
Gezondheid
Marvin de Reuver
Gezondheid
01/12/2022
1 min
0

Wat is de helicobacter pylori bacterie?

01/12/2022
1 min
0

De Helicobacter Pylori infectie is een bacterie die in de maag zit en verantwoordelijk is voor brandend maagzuur en maagzweer (1). in dit artikel leg ik uit wat deze bacterie precies is en in je lichaam doet en geef ik tips om deze bacterie te behandelen en te bestrijden. 

Wat is de helicobacter pylori bacterie?

De Helicobacter Pylori infectie is een bacterie die verantwoordelijk is voor brandend maagzuur en maagzweer. Het zit in de maag. Ongeveer 10% tot 15% van de Nederlandse bevolking heeft zo’n ontsteking, vooral bij mensen boven de 60 jaar. Bij ruim 11 % van de mensen met maagklachten wordt de bacterie Helicobacter pylori in de ontlasting aangetroffen (2).

Er is een verhoogd risico bij mensen die roken om besmet te raken met de Helicobacter Pylori.

De helicobacter pylori leeft in het slijmvlies van de maagwand, want onze maag heeft een dikke slijmvlieslaag. Vervolgens beschadigt deze bacterie de slijmbekercellen die de slijmlaag produceren. Hierdoor komen de cellen in aanraking met maagzuur, wat een maagzweer veroorzaakt.

Symptomen en klachten

Een ontsteking hoef je niet te merken, maar in de loop van de tijd kunnen wel wat klachten ontstaan. Vooral mannen hebben vaker last van maagzweer. Voorbeelden zijn maagslijmvliesontsteking, ziekte van ménétrier en in het ergste geval zelfs maagkanker. Met een bloed- of ontlastingsonderzoek kun je vaststellen of je besmet bent met deze bacterie.

Behandeling en bestrijding

In de reguliere geneeskunde zal je bij de behandeling antibiotica krijgen, in combinatie met een maagzuurremmer. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts.

Wanneer je dit niet wil, kan het ook met een natuurlijke behandeling. Lion’s name helpt in dit proces. Wanneer je lion’s mane inzet in combinatie met het aminozuur NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) en Lactoferrine, kan de helicobacter pylori opgeruimd worden.

Voor meer informatie zie:

Is de helicobacter pylori bacterie besmettelijk?

Ja, de helicobacter pylori bacterie is besmettelijk. Via handen, voeding, urine, poep of water kan de bacterie worden doorgegeven. Pas hiermee dus op.

Gerelateerde artikelen 




Bronnen

1) Bravo D, Hoare A, Soto C, Valenzuela MA, Quest AF (2018). Helicobacter pylori in human health and disease: Mechanisms for local gastric and systemic effects. World J Gastroenterol. 2018 Jul 28PMID:  30065554

2) Darmklachten. (2021, 7 juli). Helicobacter pylori. Darmklachten.nl. Geraadpleegd op 12 januari 2022, van https://www.darmklachten.nl/aandoeningen/helicobacter-pylori/

Reacties
Categorieën