Saffraan wordt gewonnen uit de saffraankrokus. Het is het duurste kruid ter wereld, omdat het oogsten lastig en tijdrovend is. Saffraan wordt ingezet bij mensen met een depressie, mede omdat saffraan samengaat met antidepressiva. Maar wat is saffraan precies en welk supplement sluit het beste aan bij jouw behoeften? Lees hier alles wat je moet weten over saffraan.
Wat is saffraan?
Saffraan, crocus sativus (latijnse benaming), zijn de rode draden (stampers) die worden gewonnen uit de saffraan krokus. Het kruid wordt al meer dan 5.000 jaar gekweekt en deze kweek vindt grotendeels plaats in Iran, India, China en Mexico. Dit proces wordt nog steeds met de hand gedaan en dat maakt het productieproces erg duur en tijdrovend.
Saffraan komt uit de Chinese, Perzische en Ayurvedische geneeskunde, maar later is het ook in Griekenland geadopteerd als belangrijk kruid voor verschillende toepassingen. De Grieken gebruikten het kruid al jaren. In de Perzische geneeskunde werd saffraan ingezet bij maagdarmproblemen, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen, etc.
1 kilo saffraan
Er zijn ongeveer 100.000 saffraan krokussen nodig voor 1 kilo saffraan. Daarom is saffraan duur in aanschaf en noemt men het kruid ook wel ‘het rode goud’.
Het zonneschijn specerij
Sommige mensen noemen saffraan het ‘zonneschijn specerij’. Dit komt omdat saffraan een positieve invloed heeft op je stemming en vergelijkbaar werkt als een antidepressiva.
Werking
Saffraan beschermt de hersencellen, zorgt voor een positieve stemming en helpt bij depressie en burn-out. In de Perzische geneeskunde wordt saffraan ingezet bij maagdarmproblemen, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen, etc.
Naast de rustgevende werking helpt saffraan nog breder. Het zorgt ervoor dat er meer zuurstof door je bloed kan stromen, door aderen vrij te houden. En saffraan is een belangrijke bron van vitamine B (B1, B2 en B6) en vitamine C. Dankzij deze vitamines heeft saffraan een positieve invloed op het immuunsysteem.
Belangrijke eigenschappen
- Beschermt de hersencellen tegen stress
- Verbetert leervermogen en het geheugen
- Geeft een positieve stemming en vermindert angst(aanvallen) (2)
- Antioxidatieve werking: dankzij de stoffen crocine, crocetine, safranal en kaempferol (3)
- Ontstekingsremmend (kaempferol)
Bij welke klachten kun je saffraan inzetten?
- Bij een depressie (4)
- Bij een burn-out
- Bij overspannenheid
- Bij veel stress
- Bij een laag libido
- Bij chronische ontstekingen
Affron®
Wanneer een saffraan supplement Affron® bevat weet je dat er kwalitatieve saffraan in zit die is gewonnen uit Spaanse teelt. De werking van Affron® is getest en goed beoordeeld door de EFSA. Daarbij zitten in Affron® 3,5% lepticrosalides met daarin de werkzame stoffen safranal, crocine en picrocrocine. Kortom een saffraan supplement met Affron® betekent een kwalitatief goed product die zorgt voor een goede opname.
Kruiden supplementen kopen?
Wil je weten welke Saffraan supplementen ik adviseer? En waar je deze online kunt bestellen en kopen? Klik dan hieronder op de button en bekijk een overzicht van de supplementen die ik hiervoor adviseer, met een link naar meer informatie.
Bekijk mijn keuze voor Saffraan supplementen
Hoeveel saffraan (dosering) kun je op een dag nemen?
Hoeveel saffraan je kunt gebruiken per dag is heel verschillend. Met de draadjes heb je aan een paar draadjes genoeg. Gebruik je saffraan in capsule vorm? Lees dan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Vaak komt dit neer op 2x per dag 1 of 2 capsules.
De werking van saffraan ga je na een week voelen, bij 6 weken werkt het kruid op z’n best. (1)
Toegestane gezondheidsclaims saffraan (on hold)
De volgende gezondheidsvoordelen mogen vermeld worden over saffraan. De effecten worden nog wel onderzocht door de EFSA.
- Saffraan draagt bij tot een emotionele balans en helpt ontspanning te ondersteunen
- Saffraan helpt een positieve toestand te behouden
Interactie met medicijnen
Saffraan kun je niet inzetten met:
- Niet inzetten bij zwangerschap en borstvoeding
- Niet inzetten tijdens chemokuren of bestralingen. Na de behandelingen kan het wel en moet altijd overlegd worden met de arts
- Pas op bij overgevoeligheid voor de werkzame stoffen van saffraan
Lees ook: Kun je saffraan en antidepressiva tegelijk slikken?
Gerelateerde artikelen
- Ashwagandha: het beste kruid tegen een burn-out!
- Ashwagandha en slapen
- Verminder je stress met Rhodiola (rozenwortel)
- Verminder je stress met Adaptogene kruiden
- Reishi: zorgt voor rust, kalmte en helderheid
- Lion’s mane: helpt hersenschade te herstellen
- De 12 fases naar een burn out
Bronnen
1) Beukema, C. (2015). Saffraan - een heldere kijk op geluk. Food4medicine
2) Pitsikas, N. (2008). Effects of the active constituents of Crocus sativus L., crocins, in an animal model of anxiety. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18693098/
3) Khazdair, M. R. (2015). The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468457/
4) Moshiri, E. (2006). Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16979327/