De balans tussen Chronos- en Kairos-tijd
Ontspannen
Marvin de Reuver
Ontspannen
05/19/2020
4 min
0

De balans tussen Chronos- en Kairos-tijd

05/19/2020
4 min
0

Neem jij wel eens de tijd om stil te staan? Om te genieten in het moment? Gewoon even niets. Of helemaal opgaan in datgene wat je aan het doen bent? Als dat niet het geval is, raad ik je zeker aan dit artikel te lezen. Aan de hand van de Griekse Goden Chronos en Kairos. 

Wie zijn Chronos en Kairos?

Chronos en Kairos waren 2 goden uit de Oude Griekse tijd. Kairos was de jongste zoon van Zeus. Chronos wordt afgebeeld als een oudere man. De Oude Grieken kunnen met hun goden allerlei begrippen uitleggen. Met de mythologie Chronos en Kairos kwam ik een tijdje geleden mee in aanraking en gaf mij veel inzichten.

Die inzichten wil ik via dit artikel met jou delen.

Wat is Chronos?

Chronos staat voor de meetbare tijd en continuïteit. Het is de kloktijd waar onze maatschappij op leeft en tijd die je kunt meten. Waarbij 24 uur in een dag zit, 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut. Het is de economische tijd.

Deze tijd zorgt voor orde en structuur. We kunnen afspraken met elkaar maken. Alleen deze tijd ligt buiten onszelf, het is ons opgelegd.

Chronos (1)

Chronos zorgt ervoor dat we altijd maar haast hebben, jakkeren en geen tijd hebben om van de mooie momenten te genieten. Nu vertrekken, anders kom je te laat. Of je moet nu die aanbiedingen scoren, anders grijp je mis. Deze tijd eet ons als het ware op!

We leven constant in gevecht met Chronos tijd, we komen altijd tekort en daarmee putten we onszelf uit. Het maakt ons vermoeid en zorgt uiteindelijk voor uitputting, depressies of zelfs een burn-out.

En hiervoor veroordelen we onszelf. We willen te veel doen en we willen te snel leven. Dat is de negatieve kant van Chronos.

Wat is Kairos?

Lijnrecht tegenover Chronos staat Kairos, ‘onze inwendige tijd’. Kairos is de jongste god van Zeus en staat voor het ‘geschikte moment’.  Hij wordt altijd afgebeeld zonder kleren en is bijna kaal. Hij heeft alleen een haarlok op zijn voorhoofd en dit staat symbool voor ‘de kans die je moet grijpen als hij voorbijkomt.’

Kairos staat voor de tijd die ertoe doet; aandacht, rust, verbinding, stilte en reflectie. Deze tijd staat verticaal op de Chronos tijd (die is horizontaal). In Kairos tijd word je niet opgejaagd door Chronos. Als je openstaat voor deze tijd, echt je hart opent, dan komen er mooie nieuwe mogelijkheden op je pad. Kansen, belangrijke kansen, die je kunt grijpen. "Als je op tijd zijn kuif pakt."

“Kairos tijd is de ware tijd die tot leven komt als de klokken zwijgen”, zegt Joke Hermsen (2)

Als je dat zo hoort zou je alleen maar in Kairos tijd willen leven, toch? Maar dat is ook niet aan te raden, want de wereld vraagt ook Chronos tijd van je. De afspraken die je met elkaar maakt zijn handig en je moet geld verdienen om rond te komen. Alleen we kunnen wel meer balans aanbrengen tussen Chronos en Kairos. Nu hebben we te veel Chronos- en te weinig Kairos-tijd.

Daarom wordt Kairos afgebeeld met een weegschaal, hij weegt de waarheden af. Wat is wijsheid?

Kairos (3)

Balans tussen Chronos- en Kairos-tijd

Ga dus op zoek naar de balans tussen Chronos- en Kairos-tijd. Allebei de tijdsbelevingen zijn waardevol. Te veel in Chronos leven levert stress op. Te veel in Kairos-tijd zorgt ervoor dat je soms niet de belangrijke dingen (verplichtingen) op een dag gedaan krijgt. Zie de waarde in van beide tijdsbelevingen.

De balans tussen resultaat- en procesgerichtheid, tussen innerlijke tijd en lineaire tijd en de balans tussen actie en bezinning. Probeer niet te veel te, willen, doen op een dag, waardoor je uitgeblust raakt (minder todo’s, minder afspraken).

Een paar tips om in Kairos-tijd te leven:

  • Leer nee zeggen
  • Kies je kansen zelf
  • Creëer ruimte voor jezelf
  • Laat goede ideeën en inzichten tot je komen door te dagdromen, voor je uit te staren, een wandeling te maken
  • Beoefen mindfulness
  • Besteed tijd in de natuur
  • Doe iets wat niet productief is, verlies het idee van tijd en ga op in het proces

Dan ga je Kairos echt ervaren en kom je tot rust. Vind de juiste balans en het evenwicht tussen Chronos en Kairos!

Online training mindfulness 

Met mindfulness kun je de stress in je lichaam laten dalen en meer opgaan in het moment (Kairos). Het helpt je om je aandacht te sturen en meer in het hier en nu te leven. In het voorbeeld met de trein helpt mindfulness je met rustig worden en niet gestrest raken. Door te blijven ademen en je aandacht te richten in het hier en nu, krijg je geen, of minder, stress van het feit dat je te laat gaat komen.

Mindfulness is daarom steeds populairder in de Westerse wereld. Dagelijks passen steeds meer mensen dit toe. Het is niet simpelweg ademen, er komt meer bij kijken. Mindfulness kun je heel goed leren via een online training. De training die ik heb gevolgd en erg enthousiast over ben, is die van Happy with Yoga.

De cursus heet ‘Mindfulness voor het dagelijkse leven: van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig’ – en het bevat praktische oefeningen, video’s en audiobestanden om je brein weer in topconditie te brengen. 

Bekijk de Mindfulness training van Happy with Yoga

Meer dan 2100 mensen hebben deze training gevolgd 

Relaxen in het gras in de zon

Gerelateerde artikelen 



Bronnen

1) Chronos-afbeelding afkomstig van iStock

2) Hermsen, J. J. (2015). Kairos (7de editie). de Arbeiderspers.

3) Lateur, P. (2016a, november 20). Kairos [Foto]. Patricklateur. https://patricklateur.be/2016/11/20/7-joke-hermsen-en-de-kairos/

Reacties
Categorieën